Etik Buluşmaları: Çerçevenin Dışında

17-19 Mayıs 2025
Armaş Vakfı, Kocaeli

Etik üstüne düşünmek, biraz da “çerçevenin dışında” düşünmektir; zorlu sorulardan yeni yollar, yeni yollardan kişinin kendisine bile şaşırtıcı gelen yanıtlar ortaya çıkar.

Etiğin alanına düşen güncel sorulara yanıtlar bulma amacıyla düzenlenen Etik Buluşmaları yoğun bir tartışma etkinliğidir ve tartışmalar İngilizce yazılar üstünden Türkçe gerçekleşir. Yazılar, ağırlıklı olarak uluslararası hakemli dergilerden seçilmiş akademik yayınlardan oluşur. Katılımcılardan tartışılacak olan tüm yazıları etkinliğe gelmeden baştan sona okumaları beklenir. Her oturumda özetleme, yorumlama ve soru çıkarma gibi belirli görevler vardır ve katılımcılar dönüşümlü olarak dağıtılan görevler çerçevesinde oturumlara katkı sunarlar.

Etik Buluşmaları: Çerçevenin Dışında, “şeffaflık”, “kötü sorular ve özel yaşamın gizliliği”, “servet dağıtımı”, “görünüşe ve estetiğe dayalı toplumsal beklentiler”, “meritokrasi”, “piyasanın etik sınırları” ve “suçluluk” gibi konulara odaklanacaktır.

Fotoğraf: Armaş Vakfı

Son başvuru tarihi 11 Mayıs.

Kontenjan nedeniyle erken başvuru önerilir.

17 Mayıs 2025

11:30 | Varış

12:00 | Kayıt

12:30-13:00 | Açış Toplantısı

13:30-14:30 | Tartışma

Bir Sonuççuluk İncelemesi: Şeffaflığın Öncelenmediği Bir Etik Kuram Ne Gibi Sonuçlar Üretir?

Katarzyna De Lazari-Radek ve Peter Singer, “Secrecy in Consequentialism: A Defence of Esoteric Morality”

15:30-16:30 | Tartışma

Kötü Sorular Sormak Özel Yaşamın Gizliliğini İhlal Edebilir Mi?

Sam Berstler, “Bad Question!”

18 Mayıs 2025

10:30-11:30 | Tartışma

Servete Sınır Koymak ve Servet Fazlasının Genç Yurttaşlara Eşit Dağıtımı: Bir Politika Önerisi

Ingrid Robeyns, “Limiting lifetime inheritances and gifts”

12:00-13:00 | Tartışma

Görünüşe ve Estetiğe Dayalı Toplumsal Beklentiler ve Yapısal Eşitsizlikler

Heather Widdows, “Structural injustice and the Requirements of Beauty”

14:00-15:00 | Tartışma

Meritokrasi Günümüz Dünyasında Geçerliliğini Koruyor Mu? İtirazlar ve Alternatifler

Benjamin Sachs-Cobbe, “Recent Work on Meritocracy”

15:30-16:30 | Tartışma

Özel Etik Sorunların Çözümlenmesi (1)

19 Mayıs 2025

10:30-11:30 | Tartışma

Piyasanın Etik Sınırları: Etkililiği Bilimsel Olarak Kanıtlanamamış Sağlık Ürünlerinin Satışı

Jeffrey Moriarty, “Against the Sale of Homeopathy (and Other Ineffective Medicines)”

12:00-13:00 | Tartışma

Suç İşlemiş Kişilere “Suçlu” Demezsek Ne Olur? Dilin ve Sözcüklerin Getirdikleri

Kimberley Brownlee, “Stop labelling people who commit crimes ‘criminals’”

14:00-14:30 | Kapanış Toplantısı

15:00 | Ayrılış

Fırat Akova
Moderatör

Tuna Öğüt
Moderatör

Dr. Fırat Akova, Power for Democracies adlı bir araştırma kuruluşunda Kıdemli Araştırmacı olarak çalışıyor. Koç Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak görev aldı. Oxford Üniversitesi’yle yakından çalışan Forethought Foundation for Global Priorities Research bünyesine Global Priorities Fellow olarak seçildi. Doktorasını Warwick Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde aşırı yoksulluk, hayvan sömürüsü, ekolojik felaketler ve varoluş riski gibi sorunlar üstüne çalışan ve dünyaya en yüksek yararı sağlamanın yollarını arayan efektif altruizm üstüne tamamladı. Oxford Üniversitesi’ne bağlı Global Priorities Institute bünyesinde açılan bir program kapsamında gelecek kuşakların politik temsili üstüne proje geliştirdi. Doktora sonrası araştırma projeleriyle Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Social and Environmental Entrepreneurs tarafından açılan Survival and Flourishing proje yarışmalarını kazandı.

Tuna Öğüt bir şehirci, coğrafyacı ve mimardır. London School of Economics and Political Science’ta İnsan Coğrafyası ve Kentsel Çalışmalar alanında doktora araştırmacısıdır. İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde tam zamanlı araştırma görevlisi olarak çalışmıştır ve kent çalışmaları dersleri ve mimari tasarım proje stüdyolarında beş yıllık ders verme deneyimine sahiptir. Bu derslerde lisans öğrencileri kapsamlı kentsel analizler yapmayı, karmaşık kentsel bağlamlarda kamusal bina projeleri geliştirmeyi, mimarlığı işleten kentsel güçleri keşfetmeyi ve kentsel gelişimin sosyal, politik ve ekonomik boyutlarını değerlendirmeyi öğrendiler. Tuna, LSE’ye katılmadan önce İstanbul’da üç yıllık yoğun bir saha çalışmasıyla bir etnografi çalışması tamamladı. Feminist ve trans coğrafi perspektiflerden yola çıkan araştırma, ağırlıklı olarak trans ve ikili olmayan (non-binary) bir drag sanatçı topluluğunun kendini ifade etme ve toplumsal cinsiyet keşfi için yarattığı kentsel mekanı inceliyor.