Sanat, Belirsizlik ve Dönüşüm

27-28 Kasım 2021
Cam Ocağı, Beykoz, İstanbul

Sanatın ne olduğunun ve ne olmadığının kökten sorgulandığı bir dönemden geçiyoruz. Bir yandan geleneksel sanat biçimlerine hareketin, mekânın ve sanallığın kullanıldığı yeni sanat biçimleri eklemlenirken bir yandan da güzelliğin ne olduğu yeniden çerçevelendiriliyor. Sanat, Belirsizlik ve Dönüşüm, sanatın kapsamını güncel tartışmalar aracılığıyla değerlendirecek ve sanatın adalet, ideoloji ve birey ile kurduğu ilişkinin boyutlarını keşfetmeye çalışacak.

Etkinlik, ağırlıklı olarak bir tartışma etkinliğidir ve tartışmalar İngilizce ve Türkçe yazılar üstünden olacaktır. Tartışmalar Türkçe gerçekleşecektir. Katılımcılardan tartışılacak olan yazıları etkinliğe gelmeden baştan sona okumaları beklenir. Her oturumlar belirli roller vardır ve katılımcılar kendi rolleri çerçevesinde toplantıya katkı sunarlar. Örneğin bazı katılımcılar makaleyi özetlerler, bazıları sorular çıkarırlar, diğerleri ise tartışılmasını istedikleri bölümleri seçerler. Roller dönüşümlü olarak dağıtılır. Etkinliğin son iki oturumu, etkileşimli bir atölye olarak kurgulanmıştır; oturum özetleri için oturum başlıklarına tıklayabilirsiniz.

Programda çeşitli değişiklikler olabilir. Salgın nedeniyle etkinlik boyunca çeşitli önlemler alınacaktır. Söz konusu önlemler kabul edilen katılımcılara etkinlik yaklaştığında ayrıca bildirilecektir.

Program

Son iki oturumun özetini incelemek için oturum başlıklarına tıklayabilirsiniz.

27 Kasım Cumartesi

07.45
Kadıköy’den Hareket

09.00
Cam Ocağı’na Varış ve Kayıt

10.00-11.00
Açış Toplantısı

11.00-12.00
Sanatın Kapsamı ve Sınırları (1): Eylemin Doğası, Kamusallık, Tat, Koku ve Hareket

Jiri Benovsky
“The Limits of Art On Borderline Cases of Artworks and their Aesthetic Properties”

12.15-13.15
Sanatın Kapsamı ve Sınırları (2): Entelektüel İş, Dijital Olan, Duyusallık ve Belirsizlik

Jiri Benovsky
“The Limits of Art On Borderline Cases of Artworks and their Aesthetic Properties”

14.30-15.30
Egemen Kültür ve İdeoloji: Sanatçı-Sanat Yapıtı İkiliğinde Kapitalizm Sanata Düşman Mıdır?

Ali Cenk Gedik
“Marksist Sanat Kuramı Tartışmasına Giriş”

15.45-16.45
Edebiyatla Kurulan Bireysel İlişkinin Doğası

Joe Fassler
“Günümüzde kurmaca yazmanın anlamı nedir?”

28 Kasım Pazar

10.30-11.30
Güzellik, Bizi Adaletten Uzaklaştırır Mı?

Elaine Scarry
“On Beauty and Being Just”

11.45-12.45
Güzelliğin Bakış Aracılığıyla Bozulması, Simetri ve Radikal Merkezsizleşme

Elaine Scarry
“On Beauty and Being Just”

14.00-15.00, Akgün Akova

Salvador Dali’nin esin kaynaklarından ve düşlerinden yola çıkıp beklenmedik yerlere varan, sürprizlerle dolu bir atölyeye hazır olun! “Salvador Dali Av Peşinde”, katılımcıların  daha önce hiç dikkat etmedikleri ayrıntıların peşine düşüp resim analizi yapacakları interaktif bir çalışma. Resme bakanları sanat alanının dışına da taşıyan atölye, gerçeküstü resimler yapan Dali’nin gerçeklerle kendine özgü biçimde hesaplaşmasını da gözler önüne seriyor.

15.15-16.15, Akgün Akova

Kimliği ve kişiliği sayısız araştırmaya konu olan Salvador Dali’nin dehasının resim sanatında açtığı benzersiz kapıların birinden aklın derinliklerine inmeye hazır olun! Bu yolculukta belleğin karanlık damarlarını Freud mu aydınlatacak, Zeus mu, yoksa herkesin kendi egosu mu, hep birlikte göreceğiz!

Başvurular herkese açık olmakla beraber doktora sonrası araştırmacılara, doktora öğrencilerine, yüksek lisans öğrencilerine ve lisans öğrencilerine öncelik tanınacaktır. Başvuru sonucu, yapılan değerlendirmenin ardından e-posta aracılığıyla bildiriliyor. Poedat, katılımcılarının entelektüel alanlara ilgisi yüksek, özgün deneyimlere karşı heyecanlı, etkileşime ve paylaşıma açık olmasına özen gösteriyor.

Ücret, Cam Ocağı’nda 2 kişilik odada kalacaklar için kişi başı 525 lira, üç kişilik odada kalacaklar 475 liradır. Tek gecelik konaklama, cumartesi günü öğle ve akşam yemekleri, pazar günü ise üç öğün yemek ücrete dahildir. Cumartesi sabahı Kadıköy’den Cam Ocağı’na ve pazar akşamı Cam Ocağı’ndan Kadıköy’e olan transfer hizmeti de ücrete dahildir; katılımcılar ek bir ulaşım ücreti ödemeyeceklerdir. Poedat kâr amacı güden bir topluluk değildir ve üyeleri kazanç sağlamaz. Ücret, Cam Ocağı’nın geliştirilmesine, vergilere, burslara, tanıtım giderlerine ve gelecek etkinliklere bölüştürülür.

Oturumlar bittikten sonra tartışma grupları yaratabilir, atölyeler düzenleyebilir, sanatsal üretimlerde bulunabilir, doğada kaybolabilir, gezilere çıkabiliriz. Etkinliğin akademik bir çalışmadan daha fazlası olduğunu ve entelektüel, sosyal ve yaşamsal açılardan bir “açıklık” olduğunu unutmamanızı istiyoruz.

Güvenli alan, Poedat’ın mihenk taşıdır. Güvenli alan gereği Poedat içinde herkes ırkı, etnik kökeni, dili, cinsiyet kimliği, cinsel yönelimi, fiziksel ve zihinsel özellikleri, yaşı, eğitim seviyesi, kültürel alışkanlıkları, toplumsal konumu, maddi durumu, inancı, politik düşünceleri, dünya görüşü ve yaşam biçimi ne olursa olsun kişiliği ölçüsünde hak ettiği saygıyı özgürlükçü ve barışçıl bir ortamda bulur.

Moderatörler

Fırat Akova

Şule Otçu

Tuna Öğüt

Konuşmacı

Akgün Akova

Akgün Akova, adı ve soyadı ile uyaklı olsun diye, Akyazı’da doğdu. Çocukluk devrinde, ayı oynatıcısı olmak istedi. Tefin işkence aleti olarak kullanıldığını sonradan öğrendi. Haritalarda günlerce göçmen kuşların gittiği yerleri aradı. Onlara yazdığı mektupları göndereceği adresleri bulamadı. Einstein’la Frankenstein’ın kardeş olmadıklarını anladıkları gün, çocukluk devri sona erdi. Einstein’ın “Düşlemek, bilgiden daha önemlidir” dediğini kulaklarıyla duydu. Oysa Albert Einstein, bir ışının sırtına binip yeryüzünden çoktan gitmişti. Akova, Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nü ve İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü’nü bitirdi. Diplomalarını duvara astı. Dünyanın kalp atışını duyma çabası olarak 1998’te elinde fotoğraf makinesiyle yollara düştü. Gezi yazarlığı ve editörlüğü, doğa fotoğrafçılığı, TRT ve Açık Radyo’da sunuculuk, metin yazarlığı ve program yapımcılığı yaptı. Fotoğraf sergileri açtı. Üniversitelerde ve diğer eğitim kurumlarında “Yaratıcılık” dersleri verdi. Yapıtları National Geographic, Voyager, THY Skylife gibi dergilerde yayınlandı. Sanatçının şiir, deneme, gezi ve fotoğraf alanlarında, yazdığı ya da fotoğrafladığı 29 kitabı bulunuyor.

Fırat Akova, Oxford Üniversitesi’ndeki Global Priorities Institute için gelecek kuşakların politik temsili üstüne bir doktora sonrası projesi hazırlıyor. Oxford Üniversitesi’ne bağlı akademisyenlerin kurduğu ve yönettiği Forethought Foundation for Global Priorities Research bünyesine 2021 yılı için Global Priorities Fellow olarak seçildi. Doktora sonrası araştırma projesiyle Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Social and Environmental Entrepreneurs tarafından açılan Survival and Flourishing proje yarışmasını kazandı. Warwick Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde doktorasını aşırı yoksulluk, hayvan sömürüsü, ekolojik felaketler ve varoluş riski gibi sorunlar üstüne çalışan ve dünyaya en yüksek yararı sağlamanın yollarını arayan efektif altruizm hareketi üstüne tamamladı ve aynı üniversitede 2017-2020 yılları arasında araştırma görevlisi olarak çalıştı.

Şule Otçu, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimari Tasarım Bölümü’nde ikinci yüksek lisansına devam ediyor. Solar Decathlon Team Deeply High araştırma projesi kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi ekibinde mimar olarak görev alıyor. Öncesinde aynı üniversitenin mimarlık bölümünde ilk yüksek lisansını tamamladı. Bu süreçte yaklaşık altı yıl Mutlu Çilingiroğlu’nun mimarlık ofisinde profesyonel hayata devam etmiştir. Lisans öğreniminden bu zamana kadar çeşitli ulusal-uluslararası mimarlık ve sosyal projelerde, etkinliklerde yer aldı. Lisans eğitimini ise tam burslu olarak girmiş olduğu Maltepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde birincilik ile bitirdi. İstanbul Kültür Sanat Vakfı, International Association of People-Environment Studies ve Kerpiç Akademi gibi çeşitli yarışmalardan tasarım ödülleri alan Şule’nin yarışma ve akademi alanında beden ve mekân ilişkileri ile ötekilik kavramı bağlamında çalışmaları devam ediyor. Şule, aynı zamanda Lindy Hop ile ilgileniyor.

Tuna Öğüt, yüksek lisans eğitimine lisans eğitimini de tamamlamış olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi Mimari Tasarım Programı’nda cinsiyet çalışmaları alanında yazdığı teziyle devam ediyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışıyor ve fotoğrafçılık yapıyor. Cinsiyet çalışmaları, mimarlık kuramları, fotoğraf ve görsel medya üretimi, ve yapılı çevre odaklı sosyal bilimler alanlarında çalışmalarına devam ediyor. Bir süredir Poedat’la birlikte.